Ravitsemus- ja kuluttajataitojen opinnoissa syvennetään ja laajennetaan kotitalouden osa-alueita mm. kokeilevan kokkauksen ja erilaisten projektien parissa. Opinnot sisältävät ravitsemustietoa, ruoanvalmistusta ja leivontaa, juhlien järjestämistä sekä kirjanpitoa ja kuluttajakasvatusta. Opiskelija perehtyy ravitsemuksen merkitykseen, kansainvälisiin keittiöihin sekä erityisruokavalioihin. Opintoihin kuuluu myös harjoittelua ja työskentelyä suurkeittiöllä ja suurkeittiön leipomossa. Opiskelujen ohessa on mahdollisuus yrittäjyyskokeiluihin ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa.
Linjan opetussuunnitelman voit lukea tästä: Ravitsemus- ja kuluttajataitoihin suuntautunut Opistovuosi opetussuunnitelma 2021-2022
Valintakriteerit
Linjalle valitaan 16 opiskelijaa näiden kriteerin mukaan:
- vaihe
Opistokelpoisuuden ja koulutuksen kohderyhmään kuulumisen selvittäminen (0-8 pistettä)
Hakijan soveltuvuus opistoon ja kuuluminen johonkin valtakunnallisten opetussuunnitelmaperusteiden määrittämistä koulutuksen kohderyhmistä selvitetään avoimen hakemuksen ja hakemisen yhteydessä täytettävän kyselyn avulla.
Kohderyhmät:
- nuoret, jotka haluavat parantaa perustaitoja ja opiskeluvalmiuksia
- nuoret, jotka haluavat selkiyttää tulevaisuuden suunnitelmiaan
- nuoret, jotka ovat keskeyttäneet ammatillisen koulutuksen tai lukion ja etsivät uutta suuntaa
- nuoret, jotka tarvitsevat tukea elämänhallintavalmiuksien ja arjen taitojen vahvistamisessa
- nuoret, jotka tarvitsevat hyvinvointinsa tukemista menestyäkseen toisen asteen opinnoissa
- nuoret, jotka tarvitsevat oppimisympäristön, jollaista muilla koulutusmuodoilla ei ole tarjolla
- nuoret, jotka hyötyvät yhteisöllisyydestä ja henkilökohtaisesta tuesta
- Avoin hakemus ja mahdollisesti sen tukena olevat asiantuntijalausunnot (0–2 pistettä)
- Kysely (0–6 pistettä)
Tästä osioista on saatava vähintään 1 piste, jotta voi tulla valituksi opistoon.
- Vaihe
Linjakohtaisen motivaation ja suuntautuneisuuden selvittäminen (0 -16 p)
Ravitsemus- ja kuluttajataitoihin suuntautuva opistovuosi
- Kotitalouden arvosana 0 – 5 pistettä. Pisteitä saa arvosanan mukaan 10 = 5 pistettä, 9 = 4 pistettä, 8 = 3 pistettä 7 = 2 pistettä ja 6 = 1 piste.
- kotitalouteen ja ravitsemukseen liittyvä ja osoitettu suuntautuneisuus, harrastuneisuus ja tavoitteellisuus 0–11 pistettä
Lisäksi:
Mainittujen valintakriteereiden lisäksi opistoon voidaan valita opiskelijoita harkintaan perustuvalla valinnalla. Harkintaan perustuvaan valintaan voivat vaikuttaa:
- oppimisvaikeudet
- sosiaaliset syyt
- koulutodistusten puuttuminen tai todistusten vertailuvaikeudet
- opintoihin riittämätön kielitaito
Valinnan tukena voidaan käyttää asiantuntijalausuntoja. Opiskeluhuoltoryhmä lukee hakemukset ja tekee esityksen valittavista pedagogiselle rehtorille, joka tekee valintapäätöksen.