Yhteinen opistokoti

Tulevaksi lukuvuodeksi tulet asumaan ja opiskelemaan keltaiseen opistokotiin. Tervetuloa!

Yhteinen vastuu

Jokainen opistoyhteisön jäsen on vastuussa opistokodin hyvän ilmapiirin luomisesta ja ylläpitämisestä.

Hyvät tavat

Opistokoti on paikka, jossa opiskelijat asuvat ja työntekijöitä työskentelee jokaisena vuorokaudenaikana. Talo on täynnä elämää ja ihmisiä, ja se vaatii jokaiselta yhteistyökykyä ja ystävällisyyttä, taitoa kommunikoida rakentavasti sekä välttää hankaluuksia. Vaalitaan yhdessä hyviä käytöstapoja.

Kieli on pieni elin, mutta sillä on suuri valta. On hyvä toisinaan pohtia, parantaako oma kielenkäyttöni opistolaisten yhteistä hyvää, vai onko se rikkomassa ilmapiiriä.

Opistokodin sijainti ja yhteystiedot

Opiston osoite on:

Jämsän Kristillinen Kansanopisto

Ruotsulantie 42, 42100 Jämsä

Opiston puhelinnumero (klo 11.30–14):

020 764 4500

Opiston internet-osoite on:

www.jamsanopisto.fi

Opiston yleinen sähköpostiosoite on:

toimisto@jamsanopisto.fi

Opiston henkilökunta

Opiston henkilökunta on töissä sinua varten. Jokaisen tehtävä ja päivittäinen tekeminen tukee osaltaan sitä, että voimme pitää tällaista sisäoppilaitosta. Tutustu rohkeasti kaikkiin opiston aikuisiin!

Osa opettajista on töissä kokopäiväisesti, osa osa-aikaisesti. Joku heistä tulee olemaan sinun ryhmänohjaajasi (ro). Opettaja kuuntelee mielellään opiskelijoiden ajatuksia, toiveita ja pelkojakin. Toiveita otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon opetuksen suunnittelussa. Ilmaise oppimistavoitteitasi rohkeasti!

Opettajien lisäksi opistolla on rehtorit, toimistoväki, kiinteistöväki, keittiöväki ja iltanuoriso-ohjaaja.

Iltanuoriso-ohjaaja huolehtii siitä, että asuminen ja opiskelu opistossa sujuvat hyvin myös illalla.

Keittiöväki huolehtii siitä, että opistonväki saa ruokailla säännöllisesti. Aamupala on klo 8 ja siitä eteenpäin on ruokailuja ja välipaloja n. 3 tunnin välein.

Kiinteistöväki huolehtii opiston sisä- ja ulkotilojen siisteydestä ja turvallisuudesta.

Toimistoväki tukee opiston toimintaa monella tavalla. He auttavat opiskelijoita esim. Kelan hakemuksissa, Wilmaan liittyvissä asioissa, erilaisten lomakkeiden ja hakemusten kanssa ja kirjoittamalla opiskelutodistuksia. Toimiston aukioloajat näet hallintosiiven ovessa.

Pedagoginen rehtori on töissä I-viikolla ti-pe ja 2-viikolla ma-to. Hän auttaa opiskeluihin liittyvissä kysymyksissä, esim. lukujärjestyksen ja kurssivalintojen kanssa. Pedagoginen rehtori toimii rehtorina aina, kun rehtori on poissa. Pedagogiseen rehtoriin saa yhteyttä sähköpostitse  ilkka.majuri@jamsanopisto.fi tai puh. 0400808244.

Henkilökunnan sähköpostiosoitteet ovat muotoa

etunimi.sukunimi@jamsanopisto.fi

Opiston puhelinnumerot:

Opiston toimisto klo 11.30–14                                                   020 764 4500

Rehtori                                                                                                     040 153 8011

Pedagoginen rehtori                                                                              0400 808 244

Opistomaksuasiat                                                                                  050 395 9921

Päivystäjä                                                                                       050 576 3788

Keittiö                                                                                                    020 764 4550

Kiinteistönhoitaja                                                                              050 3399 988

Lähiympäristö

Kunnioitamme opiston lähiympäristöä emmekä aiheuta häiriötä tai melua lähellä asuville ihmisille.

Asioiminen kaupungilla
Opiskelija-asuntolassa asuva opiskelija voi liikkua opiston oppilaitoskäytössä olevan alueen ulkopuolella vapaa-aikanaan. Muista noudattaa liikennesääntöjä! Vaikka kulkisitte ryhmissä, muistakaa jättää tilaa muille tienkäyttäjille. MUISTATHAN MYÖS, ETTÄ EDUSTAT AINA OPISTOLAISIA KAUPUNGILLA LIIKKUESSASI. Opistolaiset tunnistetaan yleensä hyvin Jämsän alueella. Millaisen kuvan haluat antaa opistosta ja sen opiskelijoista jämsäläisille? Opistolle on palattava klo 21.25 mennessä, ellei toisin sovita henkilökunnan kanssa.

Naapuruustaidot
Opisto sijaitsee aivan Jämsän keskustan tuntumassa ja lähimmät naapurit asuvat tien toisella puolella. Kulkiessasi opiston ulkopuolella tulet kohtaamaan opiston naapureita ja paikallisia jämsäläisiä. On hyvien tapojen mukaista tervehtiä kohteliaasti naapureita. Naapureiden yksityisyyttä ja omaa rauhaa tulee kunnioittaa, ja heidän pihoilleen meneminen on ehdottomasti kielletty. Moottoriajoneuvojen käyttö opiston alueella naapureita häiritsevästi on kielletty. Otathan huomioon, että ilotulitteiden tuominen opistoon ja niiden käyttäminen on laitonta ja siitä ilmoitetaan aina poliisille.

Kulkeminen opistolle ja takaisin kotiin

Opistokoti sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella. Jämsään ja Jämsästä pois pääset kätevästi junalla, matkahuollon busseilla ja myös Onnibussilla. Kaikki asemat/pysäkit sijaitsevat n. 3 kilometrin säteellä opistolta. Tämän matkan voi helposti kävellä tai voi tilata taksin. Opiskelijana olet vastuussa omasta kulkemisesta, eikä henkilökunta ole velvollinen viemään sinua asemalle.

Periodin päättyessä II-torstaina eli viikonloppulomalle lähtiessä on mahdollista päästä em. asemille ja pysäkille linja-autokyydillä. Linja-auto lähtee opiston pihasta ja maksaa noin kolme euroa. Tarkka hinta ilmoitetaan opistovuoden alussa.

Vieraat

Asuntola on siellä asuvien koti periodien aikana. Välillä on mukava saada vieraita omaan asuntolaan. Opiskelijat voivat vierailla kutsuttuina toistensa asuntoloissa vapaa-aikana niinä aikoina, jotka pedagoginen rehtori on määrännyt keskusteltuaan opiskelijoiden kanssa lukuvuoden alussa. Vierailut ovat kiellettyjä silloin, kun yksikin asuntolan asukkaista ei halua ottaa vieraita vastaan. Kunnioita vierailuasioissa toisten oikeutta yksityisyyteen.

Opistolla voi vierailla iltaisin oppituntien jälkeen. Jos vieras osallistuu ruokailuun, hänen tulee maksaa ruokailumaksu keittiölle. Iltavieraat poistuvat klo 21 mennessä.

Sisäviikonlopuiksi voidaan ottaa opistoon tutustumaan rajattu määrä nuoria, joiden tulosta tulee sopia aina etukäteen henkilökunnan (iltanuoriso-ohjaajan) kanssa ja jotka maksavat viikonlopusta kulukorvauksen. Mikäli alaikäinen vieras rikkoo opiston sääntöjä tai toimii henkilökunnan ohjeiden vastaisesti, otamme yhteyttä hänen huoltajiinsa ja ohjaamme hänet kotiin. Luvattomasta alaikäisestä yövieraasta, jonka yöpymisestä ei ole sovittu etukäteen, soitetaan huoltajalle ja pyydetään hakemaan pois. Tarvittaessa luvattomasta vieraasta ilmoitetaan myös sosiaaliviranomaisille. Luvaton vierailija joutuu maksamaan saman kulukorvauksen koko viikonlopusta, vaikka joutuukin lähtemään pois opistolta heti kun mahdollista. Ulkomaalaisten opiskelijoiden ulkomaisia vieraita voidaan sovitusti ottaa tutustumaan opistoon muinakin aikoina.

Opiston tilat

Opistokoti on opistolaisten ja henkilökunnan käytössä ja on tärkeä paikka myös tuhansille kurssilaisille vuosittain. Säilytämme yhdessä opistokodin viihtyisänä ja kauniin kodikkaana. Opiston omaisuutta käsittelemme huolellisesti.

Jos opiston tiloissa särkyy jotain – olipa tietoa vastuullisesta tai ei – ilmoita siitä mahdollisimman nopeasti kiinteistönhoitajalle tai töissä olevalle henkilökunnalle. Rikkoja on aina velvollinen vastaamaan teoistaan.

Halliin voi päästä työskentelemään vain teknisten töiden opettajan luvalla.

Liikuntasalissa voi pelata vain sisäpelikengillä. Pelien aikana salin etuosan verho lasketaan alas urkujen ja flyygelin suojaamiseksi. Ulkopalloja ei saa tuoda liikuntasaliin. Näin varmistuu, että sali säilyy kauniina myös juhlia varten.

Opetuskeittiö on tarkoitettu vain opetuskäyttöön. Sieltä ei saa viedä mitään tavaroita edes lainaksi asuntoloihin. Myös opetuskeittiön pyykkikone on vain opetuskäyttöön.

Puutyötila on lähinnä kiinteistönhoitajan ja urkurakentajien käytössä.

Lukaalia voi käyttää iltaisin henkilökunnan luvalla esimerkiksi leipomiseen. Käyttäjät huolehtivat yleisten tilojen ja keittiön siisteydestä, ja keittiö ja lukaali siivotaan aina käytön jälkeen!

Aula ei ole pallopelejä varten.

Terveys ja hyvinvointi

Tukipalvelut opistolla

Koulukuraattori Heli Pikkarainen on paikalla opistolla pääsääntöisesti keskiviikkoisin. Opistokuraattori Kirsi Kukon kanssa voit jutella opistoelämään liittyvistä myös muina viikonpäivinä.

Iltanuoriso-ohjaaja Paula Toljamon kanssa opiskelija voi jakaa huolia ja keskustella askarruttavista asioista. Hän on mukana järjestämässä illan ohjelmaa ja tarvittaessa auttaa käytännön kysymyksissä.

Opo eli opinto-ohjaaja Olli Romppanen antaa koulutus- ja uraohjausta sekä neuvoo oppilaita tekemään jatko-opintosuunnitelmia.

Tule rohkeasti juttusille!

Terveyskeskuksen palvelut

Opiskelijaterveydenhoitaja Outi Valaranta pitää vastaanottoa opistolla torstaisin klo 9.00-11.00. Hän on puhelimitse tavoitettavissa klo 9-9.30 ja 12-12.30. Viestillä tavoittaa puh. 040 774 0317.

Hammashoito tapahtuu pääasiallisesti opiskelijan omalla kotipaikkakunnalla. Kiireellisissä tapauksissa otetaan yhteys Jämsän terveyskeskuksen päivystykseen (Jokilaakson terveys).

Nuorisopsykiatrian poliklinikka palvelee 13–17-vuotiaita nuoria mielenterveyteen liittyvissä asioissa Sairaalantie 11, p. 040 1520 055

Päivystys, ensiapu p. 020 638 3333

Jokilaakson sairaala ja terveyskeskus p. 020 638 3690

Kiireelliset ajanvaraukset mape klo 89

Terveyskeskusmaksut
Suomalaiset ja EU-maiden kansalaiset:

  • alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
  • yli 18 v. 11–15 e ajankohdasta riippuen

EU-maiden ulkopuolisten terveyskeskusmaksun voi tarkistaa Jämsän kaupungin sivuilta. Jokainen opiskelija vastaa omasta terveyden- ja sairaudenhoidosta aiheutuvista menoista.

Lisätietoja terveyspalveluista antaa Jämsän kaupungin koulu- ja opiskelijahuollon esimies Leena Kivikari puh. 020 638 3208

HUOM! Opisto ei ole velvollinen järjestämään kuljetusta terveyskeskukseen / sairaalaan tai takaisin. Opiston alueella sattuneeseen tapaturmaan liittyvät matkat korvataan kuitenkin opiston tapaturmavakuutuksesta.

Jämsän Kristillinen Kansanopisto
Ruotsulantie 42, 42100 Jämsä
toimisto@jamsanopisto.fi
020 7644 500

Katso kaikki yhteystiedot ›